Полезно

Обща информация за работаШвейцарските дипломатически и консулски представителства имат самостоятелна компетенция при издаването на визи за туристически пътувания. Когато целта на влизането в Швейцария е започването на работа или престой над 90 дни, издаването на визата се решава от властите в Швейцария.

Чужденци, желаещи да започнат работа в Швейцария, се нуждаят, преди влизането в страната, от уверение, че ще получат разрешително, което би им позволило да започват съответната работа. За получаването на разрешително е необходимо представянето на молба от работодателя в Швейцария, както и да се има осигурено настаняване / квартира.

Споразумението за свободно придвижване на хора между Швейцария и Европейския съюз не бе разширено с България и Румъния. По този начин споразумението се отнася само до 15-те стари членки на Европейския съюз и до десетте нови държави-членки. Когато това споразумение бъде разширено, ще бъдат определени и прилагани временни разпоредби за гражданите на България и Румъния. Условията за достъп до швейцарския пазар на труда, прилагани към българските и румънските граждани от 1 януари 2007 г., са същите като действащите към 31 декември 2006 г.

За повече информация: http://www.bfm.admin.ch/index.php?id=656&L=1

От какъв вид разрешително даден гражданин от България се нуждае за да има достъп до трудовия пазар?

За да може да работи и живее в Швейцария, българският или румънският гражданин трябва да получи във всички случаи разрешение за работа и разрешение за пребиваване в Швейцария.

Какви са критериите за издаване на разрешително за работа?

Допускането на гражданите на трети страни до швейцарския пазар на труда (България и Румъния продължават да бъдат смятани за трети страни, тъй като не са част от двустранното споразумение за свободно придвижване на хора, сключено между Швейцария и Европейския съюз) не може да бъде разрешено, освен ако никой гражданин на Швейцария или на ЕС/AELE (Европейската асоциация за свободен обмен) не може да бъде нает за предлаганото работно място.

Работодателят трябва да представи доказателство, че не е намерил необходимия му персонал, въпреки положените усилия. Работните места, за които за които се публикуват обяви, трябва да бъдат съобщени на една от регионалните служби по заетостта. Уместно е да се посочи, че обявата трябва да бъде също така публикувана в системата EURES, европейския портал за трудова заетост. Като общо правило, след като регионалната служба по заетостта посочи кандидати, работодателят получава въпросник, който го приканва да обясни защо посочените лица не са били наети.

Каква е процедурата един търсещ работа да получи разрешително за работа?

За да може да работи и живее в Швейцария, българският или румънският гражданин трябва да получи във всички случаи разрешение за работа и разрешение за пребиваване в Швейцария.

Къде търсещите работа могат да получат повече информация?

http://www.bfm.admin.ch/index.php?id=656&L=1
Office Fédéral des Migrations (Федерална служба за миграциите), Quellenweg 6, 3003 Berne-Wabern
Mme Miriam Westermann
Тел.: +41 (0)31 322 75 56 – [email protected]

Каква е процедурата даден работодател да наеме гражданин от България

Работодателят трябва да съобщи на регионалната служба по заетостта от своя регион работното място, на което иска да наеме нов човек. Той трябва да докаже на властите, че търсенето на кандидати по обичайните канали в съответния икономически сектор (специализирани списания, трудови борси, интернет страници на големи фирми и т.н.) не се е увенчало с успех. Доказателствена сила имат публикуваните в пресата обяви, удостоверенията от агентите по заетостта и т.н. Един общ преглед на кандидатите с кратко изложение на причините те да не бъдат наети често се оказва много полезен. В някои случаи могат да бъдат поискани специални усилия за намиране на кандидати.
http://www.bfm.admin.ch/index.php?id=656&L=1

Къде даден работодател може да получи повече информация?

Допълнителна информация можете да получите в кантоналните трудови бюра, описани в интернет страницата:
http://www.espace-emploi.ch/downloads/adressen/?page=2
и от органите, отговарящи за въпросите на миграцията: http://bfm.mit.ch/?id=590&L=1#4397

Позоваване на релевантни национални законови актове

http://www.admin.ch/ch/d/sr/823_21/index.html#id-1 (на немски език)
http://www.admin.ch/ch/f/rs/823_21/index.html (на френски език)

1 thought on “Обща информация за работа”

  1. Здравейте,искам да попитам,дали въобще е възможно да си намеря работа в Швейцария,защото от това,което прочетох май много трудно става.Желая, да работя там,като детегледачка или да гледам възрастни хора.Аз съм коректен и много, отговорен човек.Моля,да ми се отговори по-обстойно и стегнато Оставям си имейла и телефона за връзка –

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

X
- Enter Your Location -
- or -