Полезно

Какво не бива да забравяме при търсенето на работа в ИнтернетТърсенето на работа онлайн се налага все повече, защото е просто, бързо и практично както за работодателите, така и за кандидатите. Все пак не забравяй, че както за търсещите работа е много лесно да намерят позиции и да кандидатстват, така и за измамниците или фалшивите агенции е супер лесно да правят нелегалните си ходове.

Така че малко допълнително внимание и бдителност са винаги нужни. Следват няколко препоръки и съвети, които трябва добре да запомниш.

Не давай пари кеш

Мисли два пъти, преди да дадеш пари за предполагаема оферта за работа, която изисква да дадеш определена сума за комисионна. Обикновено легитимните агенции за набиране на персонал не искат пари от кандидатите веднага.

Ако става дума за чуждестранна фирма/ агенция, която иска пари от теб, това най-вероятно е измама. Някои измамници дори предлагат гаранции за връщане на парите, но ще изчезнат яко дим щом получат плащането.

Бъди подозрителен към непоискани е-майли

Помни, че много непоискани е-майли са измама. Ако получиш оферта за работа по е-майл, задай си следните въпроси, преди да отговориш. Легитимна ли е тази фирма/ агенция за набиране на персонал? От къде подателят има е-майл адреса ти? Изпращал ли си документи на тази фирма/ агенция?

Забележка:

Личната информация и биографията на търсещите работа в workabroad.bg е видима само за регистрирани работодатели.

Направи проучване

Както винаги е нужно да провериш дали си имаш работа с лицензирана агенция за набиране на персонал. Провери миналото на агенцията и дали има добри взаимоотношения във форума на workabroad.bg или в държавните институции..

Ако получаваш оферта за работа от фирма в чужбина, провери дали тя въобще съществува чрез посолството на съответната държава. .

Забележка:

Измамниците привличат търсещите работа и ги карат да изпълнят изискванията им чрез обещания. Ако някоя оферта за работа изглежда прекалено добра, за да е истина, то най-вероятно наистина е измама.

Бъди добре информиран

Не забравяй да изискаш референции за всяка оферта за работа. Изисквай името на работодателя, име на фирмата както и данни за контакт например точен адрес и телефонни номера. Избягвай агенции, които работят само по телефона или емайл. Всяка легитимна агенция се нуждае от лична среща, преди да може да те предложи на някои работодател.

Провери уебсайта

Изпращай документи за кандидатстване само на уебсайтове, съдържащи следната информация: истинското име на собственика (не просто име на фирма или юридическо лице), телефонен номер и адрес-с улица, а не просто пощенска кутия.

Забележка:

Винаги проверявай дали има някакви предишни оплаквания за фирмата/ уебсайта.

Пази личната си информация в тайна

Онлайн резюметата изискват лична информация като образование или професионален опит. Попълни само полетата, които са необходими на работодателя, за да прецени дали си подходящ за позицията.

3 thoughts on “Какво не бива да забравяме при търсенето на работа в Интернет”

  1. Работя със семейството си в Чехия от десет месеца,благодарение на хората с телефон-082823446.Много съм доволен.Най важното е,че не вземат пари в България.Всичко при тях е точно и измами няма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

X
- Enter Your Location -
- or -