Полезно

САЩ продължава да приема заявления H-1BНа 1-ви април 2011, САЩ започна да приема заявленията H-1B за фискалната 2012 година (FY 2012) от американски работодатели, желаещи да наемат чуждестранни работници за квалифицирани позиции.

Чуждестранните работници са предимно за позиции на професионално ниво, за което се изисква да имате поне диплома за бакалавър. Най-ранната дата за започване на работа е 1-ви октомври 2011. Годишно се подават общо около 65,000 заявления, в момента са постъпили само 5,900.

Предоставят се още 20,000 визи за работници с дипломи за магистър или по-висока квалификация. Агенцията за гражданство и имиграционните служби (USCIS) са получили 4,500 заявления по този ред.

САЩ потвърждават, че фирмите използват програмата H-1B, за да наемат чуждестранни работници в точно определени области, които изискват “експертни теоретични и практически познания”. Може да си осигурите достъп до САЩ чрез H-1B виза, ако имате поне бакалавърска степен и сте компютърен програмист, инженер, учен или практикувате една от другите висококвалифицирани професии. В някои случаи е възможно вместо диплома за бакалавърска степен да се представи еквивалент – например средно 12 години професионален опит по специалността. Много хора с такъв тип виза са индийци и работят в IT индустрията.

В миналото, всички 65,000 H-1B визи се раздаваха в рамките само на един ден. Все пак икономиката на Съединените щати не се е възстановила напълно от спада през 2008-ма година. Търсенето на работна ръка от чужбина остава доста по-ниско от това през 2007-ма година.

1 thought on “САЩ продължава да приема заявления H-1B”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

X
- Enter Your Location -
- or -