Полезно

САЩ дава работа на съпрузите на притежатели на H1B визиСъпрузите на притежатели на H1B визи вече ще имат възможност да работят в САЩ, а не както до сега само да пребивават. Това е нова инициатива на правителствотто на Обама за привличане на високо квалифицирани чуждестранни служители.

Заместник-министърът на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас и министърът на търговията Пени Прицкър обявиха миналата седмица, че администрацията планира тази и други промени в наредбите за визите H1B и за други квалифицирани служители.
Според г-н Майоркас целите са две – „да се насърчат вискоквалифицираните вече обучени специалисти да останат да работят в Съединените щати” , както и „да се превърне страната в адекватен конкурент на други държави, които привличат квалифицирани чуждестранни служители и предлагат разрешение за заетост на съпрузи”.

Г-жа Призкер каза, че 28% от новите американски фирми са основани от имигранти, които представляват 13% от населението. Тя спомена бившият изпълнителен директор на Intel АД Анди Гроув, който е роден в Унгария, съоснователят на Google Инк. Сергей Брин, роден в Русия и Джери Янг, който е съосновател на Yahoo и е роден в Тайван.
Правилата, които скоро ще бъдат публикувани във Федералния регистър, се очаква да влязат в сила след 60-дневен период на публично обсъждане.

Всяка година САЩ издават 85 000 нови H1B визи, 20 000 от които са запазени за хора с висока научна степен. Съгласно действащата нормативна уредба, Министерството на вътрешната сигурност не удължава срока за работа на близките на притежатели на H1B визи, които обикновено са със специализирани умени по инженерство, програмиране и други високотехнологични области.
Друго преразглеждане, обявено миналата седмица, ще облекчи изискванията за кандидатстване за ЕВ-1 работна виза, която се издава на изследователи и преподаватели с изключителни способности. За да се класират, кандидатите за тази виза в момента трябва да представят награди, научни статии и множество доказателства, с които да удостоверят изключителното им признание и приноса към дадена област.

Новото правило ще позволи на кандидатите да предоставят само сравними данни, което далеч ще облекчи кандидатите, заяви служителят. САЩ издават по 40 000 такива визи годишно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

X
- Enter Your Location -
- or -