Полезно

Как да станете постоянен жител на Нова Зеландия



Българите, които искат да работят и живеят в Нова Зеландия, трябва да знаят, че има няколко начина да осъществят целта си. Най-добрата възможност е различна за всеки, в зависимост от квалификацията, статуса, професионалния опит, уменията и капитала.

Споменатите фактори определят кой от възможните варианти за влизане в Нова Зеландия е най-подходящ.

Може да влезете в страната чрез категорията за квалифицирани мигранти, която се основава на точки, чрез разрешително за работна виза- Work Visa Permit, което не е свързано с точки,  чрез активна инвестиция като инвеститор или чрез член на семейството. За българите първите две пътеки са най-честите начини за влизане в Нова Зеландия.

Как да кандидатстваме чрез програмата за квалифицирани мигранти

Тази програма на Нова Зеландия е идеална и вдъхновяваща за имигранти, които имат висше образование и дългогодишен опит. За да се помогне на имиграционния отдел в определянето на това дали дадено лице има право да получи покана да кандидатства за постоянно пребиваване или не, се използва точкова система

Всички кандидати трябва да докажат, че са физически здрави, имат добър характер, владеят английски език и са на не повече от 55 години. Освен това, желаещите трябва да съберат поне 100 точки. Точковата система се основава на следните критерии:

Квалифицирана заетост:

Ако в момента сте наети в Нова Зеландия и работите там поне година (12 месеца), получавате 60 точки.

Лица, които са наети за по-малко от 12 месеца, но работят от поне 3 месеца, получават 50 точки. Същото важи за кандидати, които имат предложение за работа в Нова Зеландия.

Ако настоящата ви работа или предложението в Нова Зеландия попада в една от следните категории- отрасъл, който ще се разраства в бъдеще, идентифициран бранш или бранш с абсолютен недостиг на кадри, получавате 5 допълнителни точки.

Ако местоположението на работата/офертата е в район извън Оукланд, се добавят още 10 допълнителни точки.

Ако съпругът/ съпругата ви вече работи или има предложение за работа в страната, се добавят още десет точки.

Години професионален опит:

От значение e и колко години сте работили. Натрупаният професионален опит трябва да е в сходен пазар на труда.

Две години професионален опит = 10 точки,

Четири години професионален опит = 15 точки,

Шест години професионален опит = 20 точки,

Осем години професионален опит = 25 точки,

Десет години професионален опит = 30 точки
Получават се допълнителни точки, ако опитът е натрупан в Нова Зеландия и има още веднъж екстра точки, ако е в отрасъл , който ще се разраства в бъдеще, идентифициран бранш, бранш с абсолютен недостиг на кадри или сфера, в която се наблюдава дълготраен недостиг на кадри.

Добавят се още точки в зависимост от възрастта на кандидата и това дали има близки роднини, вече живеещи в Нова Зеландия.

Как се кандидатства?

За да разберете дали имате право да кандидатствате за постоянен жител на Нова Зеландия, проверете като посетите калкулатора Immigration Service’s Points Calculator за начална онлайн оценка: http://www.immigration.govt.nz/pointsindicator/

След това може да подадете Expression of Interest (EOI) for residence—Заявка за интерес за жителство тук: http://www.immigration.govt.nz/migrant/stream/work/skilledmigrant/apply/eoi/default.htm.

Вашият EOI ще бъде класиран според точките ви и ако имате 140 или повече, сте избрани автоматично.

Ако първата ви кандидатура EOI за жителство е неуспешна, тя ще остане в системата за 120 дни. В случай, че през този период все още не сте избрани, може да кандидатствате отново за EOI.
Ако вашият EOI бъде избран, ще получите покана да кандидатствате за жителство, при което трябва да предоставите нужните документи като паспорт, квалификации и подходящи сертификати на имиграционната служба.

Подадените документи ще бъдат проверени и имиграционната служба ще оцени кандидатурата ви. Може да получите виза за постоянно жителство или виза, позволяваща ви да живеете в страната, докато търсите работа

9 thoughts on “Как да станете постоянен жител на Нова Зеландия”

  1. Интересуват ме най-вече два въпроса:

    1. Абсолютно задължително ли е кандидатът, който има висше образование и дългогодишен стаж, да владее добре английски език?

    2. Какво е търсенето на кадри в сферата на :
    – Горското стопанство;
    – Туризма ?

  2. Zdraveite na 23 sum imam dobra rabota v koiato ima mnogo budeshte i kato cqlo mnogo ne se vliqe ot krizata no nqmam jelanie da produljavam da se borq za neshto v tazi durjava!!! s priqtelkata mi mislim da otidem nqkude po dalech no vaprosa mi e kak mojem da otidem dvamata-kato nqmame nikakuv dokazan staj v rabotata! izvinqvam se no nqmam kirilica na kompiutara!

  3. Hello i’m interested in what ways can i become an investor in New Zealand? Is there a special requirementя? If i buy a small property does that mean that i am an investor and what kind of rights do i have if a do?

  4. Zdraveite, interesuva me dali moga da si nameria rabota kato profesionalen bartender. Na 35 godini sum , vladeia angliiski ezik . Izviniavam se no , niamam kirilica na komputura mi .

  5. Saberete tochkite i ste tam. Angliiskia e vagen. Tochki poveche ili po malko se davat i sa nego no OBSHTIA bal e vajen. Taka che derzaite. Sashto ima i minimalen bal za Esikovi tochki tova e ubiistvenoto prepiatstvie

  6. Хора, четете официалният сайт за емиграция на НЗ. Трябва да си направите труда да се запознаете с изискванията. Ако не знаете английски, трябва да го научите, иначе как ще се оправяте там? Най-малкото без английски не може да се класирате по никоя програма, просто защото искат IELTS. Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

X
- Enter Your Location -
- or -